De mooiste vlonder maak je zelf (echt waar)!

Ben je niet zo technisch? Kom nou! Zelfs jij bent in staat om een vlonder te maken waarop je de zomer uitgebreid kunt vieren. Dit oppervlak heeft bovendien weinig onderhoud nodig en is goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Hieronder vind je de stappen voor het maken van je eigen vlonder.

Meten is weten

Wees er volledig zeker van dat je vlonderplanken de juiste maten hebben. Om deze reden kun je deze klus ook overlaten aan de vaklui van je bouwmarkt. Dit is tevens de plek om je planken uit te gaan zoeken; afbeeldingen vertonen namelijk nogal eens een kleurverschil met de werkelijkheid.

Extra ruimte

Tussen alle onderdelen van je vlonder hoort tussen de zes en acht millimeter ruimte te zitten. Dit is nodig omdat hoge en lage temperaturen het hout kunnen laten krimpen of uiteenzetten. Daar heeft het met die zes tot acht millimeter alle bewegingsvrijheid voor.

Ondergrond

De grond onder je vlonder mag nooit drassig of los zijn en dat ook niet worden. Dit kan namelijk zorgen voor instabiliteit. Maak je grond daarom stevig en voorzie deze van drainage. Of bouw je vlonder op aflopende grond.

Onderbalken

Afhankelijk van de houtsoort heb je een specifiek aantal onderbalken nodig voor de stevigheid van je constructie. Ze moeten daarom vast liggen en niet kunnen draaien of anderszins bewegen. Houd ze bovendien op een vaste afstand van elkaar, zonder verschil in hoogte.

Eerste plank

Let vooral op bij het bevestigen van de eerste plank. Als deze niet recht komt te liggen, geldt hetzelfde voor alle daarop volgenden! Maak de plank  stevig, recht en haaks aan de onderbalken vast.

Volgende planken

Weet je die cruciale afstand tussen planken nog? Dankzij t-stukjes wordt het veel gemakkelijker om je hieraan te houden! Je schroeft ze ertussen en je weet zeker dat je beschikt over rechte planken die ver genoeg van elkaar liggen.

Laatste plank

Spannend! Nou ja, dat valt wel mee. De rest ligt al recht, dus deze ook. Maak hem goed vast om schuiven van de andere planken te voorkomen.

Randen

Van overgebleven vloerplanken maak je eenvoudig rechtopstaande randen voor de afwerking. Ook hier dient overal zes millimeter tussen gehouden te worden.

Klaar!

Gefeliciteerd! Je bent nu de trotse eigenaar van een vlonder die je helemaal zelf in elkaar hebt gezet. Let wel dat er dankzij de eerste zonnestralen die erop vallen een kleine verkleuring kan ontstaan. Maar die is wel héél marginaal.

 

Veel plezier met je nieuwe terras of barbecueplaats!