Duurzaam wonen met gebruikte materialen

Duurzaamheid is een belangrijk thema, waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Denk aan het scheiden van je afval, zodat veel van de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Een grote stap richting een duurzamer leven! Ook in en om je huis kun je veel duurzame keuzes maken. Een hoop gedoe en helemaal niet leuk? Welnee! Sommige duurzame keuzes maken je huis juist extra mooi en sfeervol.

Consuminderen

Veel gebruiksgoederen zijn in de afgelopen jaren (relatief) goedkoper geworden. Koos je vroeger je interieur voor een flink aantal jaren uit, en was deze aankoop zo groot en duur dat je het niet in je hoofd haalde om na twee jaar alweer het roer om te gooien, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn genoeg goedkope meubelwinkels waar je, zonder failliet te gaan, regelmatig een nieuw meubel of zelfs compleet niet interieur kan aanschaffen. Vaak is de kwaliteit van dit soort meubels ook niet al te best, of zelfs zodanig dat het na twee jaar ook zeker wel aan vervanging toe is. Leuk toch, regelmatig wisselen van interieur?

Leuk kan het zeker zijn, maar duurzaam; nee, dat niet. Goedkope meubels zijn vaak gemaakt van materialen die niet geschikt zijn om lang mee te gaan. Besluit jij na een jaar of twee om nieuwe meubels aan te schaffen, dan zijn je oude waarschijnlijk al in zodanige staat dat een tweede leven er voor hen niet meer in zit. Zo belanden er ieder jaar heel wat meubels op de vuilstort.

Gelukkig zien we met zijn allen steeds meer in dat dit wel een erg decadente vorm van consumptie is, en het allemaal best een tandje minder kan. We gaan weer steeds vaker op zoek naar kwaliteit, naar meubels die talloze jaren mee kunnen, of zelfs al 1 of meerdere levens achter de rug hebben als ze in onze kamers belanden.

Dat eerdere leven hoeft niet altijd in dezelfde vorm te hebben plaatsgevonden als hoe jij het meubel nu kent. Meubels van gebruikt hout zijn momenteel bijvoorbeeld erg populair. Steeds meer mensen kiezen voor meubels oude bouwmaterialen, die een huis een bijzondere look geven. Zag je dit voorheen vooral terug in de woonkamer, nu begint de trend zich ook te verspreiden door de rest van het huis. Een badkamermeubel oud hout bijvoorbeeld, geeft een badkamer karakter en een stoere uitstraling. Vaak is het gebruikte hout van hele goede kwaliteit, anders ging het ook niet zo lang mee. Ben jij na een aantal jaren uitgekeken op je meubels van gebruikt hout? Dan maak je er iemand anders weer gelukkig mee, of laat je het weer recyclen tot een ander soort meubel.