Ook in de winter een groene tuin

Heb je heel de lente en zomer je best gedaan om je tuin er mooi en groen bij te laten staan? Dan kijk je vast met angst en beven naar het moment dat de herfst omslaat in de winter, en de meeste tuinen in een kale, bruine boel veranderen. Helemaal niet nodig! Er zijn tal van manieren om je tuin het hele jaar door zijn groene looks te laten behouden.

Echt?

Om je tuin het hele jaar groen te houden, mag je best een heel klein beetje smokkelen. Zet op de plek waar je in de lente en zomer seizoensplantjes zoals viooltjes plaatst, gerust als deze uitgebloeid zijn en afsterven wat kunstplantjes neer. Nee, het is niet ‘the real deal’, maar het zorgt er wel voor dat je je tuin snel en makkelijk een beetje kleur laat behouden.

Pak je het wat uitgebreider aan, dan kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar planten die het hele jaar door groen blijven. Deze groenblijvende planten zijn niet altijd de uitbundigste bloeiers, maar zij kunnen wel de groene basis vormen waar je in de zomer je bloeiende planten omheen groepeert, en die in de winter je tuin een beetje groen houden.

Ook op andere manieren kun je gemakkelijk zorgen dat je tuin altijd groen blijft: door het aanleggen van een grasveldje. Gras blijft altijd groen, ook in de winter. Hebben we echter een droge, hete zomer, dan kan het wel gebeuren dat je met een dor, bruin vlak eindigt. Over het algemeen herstelt gras zich daarna vanzelf, zodat je in de lente weer een groene tuin tegemoet kan zien, maar prettig ziet het er in de tussentijd niet uit. Om dat te voorkomen kun je ook kiezen voor een kunstgras tuin, die blijft gegarandeerd groen! Geen tuin, maar een balkon? Ook een kunstgras balkon is mogelijk, en maakt jouw balkonnetje tot een gezellig, groen geheel.

Kleed het aan

Een andere tip om in de winter wat leven in je tuin te houden, is te zorgen voor wat leuke accessoires. Zet bijvoorbeeld wat beelden in je tuin; in de zomer zie je ze misschien niet goed, doordat de planten uitbundig bloeien en groeien, maar in de winter kunnen zij echte blikvangers worden, en zorgen dat je tuin niet zo kaal oogt. Ook vrolijk gekleurde lampjes houden je tuin het hele jaar levendig. Voor je het weet is het voorjaar weer aangebroken, en laten de nieuwe groene takjes zich weer zien.