Iedere ruimte in je huis de juiste vloer

Iedere ruimte in je huis, iedere kamer, heeft een andere bestemming. Dat zie je terug in de meubels die er staan, de kleuren op de muren en zeker ook de vloer. Welke vloer kies je voor welke ruimte?

Functies

Als je een huis inricht, is het belangrijk om goed rekening te houden met de functie die iedere ruimte vervult. Vaak doe je dat al een beetje onbewust. We snappen allemaal dat vloerbedekking in de badkamer geen goed idee is. Tapijt is moeilijker schoon te maken en het is natuurlijk niet handig als deze na ieder gebruik van de douche of het bad kletsnat wordt. Voor je het weet groeit de schimmel je vrolijk tegemoet!

Een ruimte waarin het vochtig of zelfs nat is, vraagt om een passende vloer. Om die reden wordt er in een badkamer of toiletruimte eigenlijk altijd gekozen voor tegels. Deze kunnen rustig nat worden. Daar komt nog eens bij dat hun oppervlakte over het algemeen glad en egaal is. Dat betekent dat ze gemakkelijk en goed schoon te maken en houden zijn, wel zo prettig in een ruimte als de badkamer of de wc. Waar we eerste decennialang kozen voor vooral lichte tegels, zijn we inmiddels vrijwel massaal overgestapt op donkere, natuurlijk ogende tegels. Kies als je je badkamer of toilet gaat verbouwen vooral voor iets dat jij mooi vindt en wat jaren mee kan. Tegelen is tenslotte geen klusje dat je jaarlijks opnieuw wil doen.

Makkelijk

In ruimtes waar veel mensen komen, en die je eveneens goed en makkelijk wil kunnen schoonmaken, wordt vaak gekozen voor harde vloeren. Daarin is ook meteen de meeste keuze. Want kies je voor echt hout, parket of laminaat? Of ga je voor een kunststof vloer of zelfs een gietvloer? Er zijn volop mogelijkheden in tal van verschillende materialen en kleuren, dus voor ieder wat wils. Denk wel even goed na voor je een vloer uitkiest en verdiep je in de eigenschappen van het materiaal. Een kunststof vloer is bijvoorbeeld prima bestand tegen zo nu en dan eens vieze, natte schoenen of zelfs een glas drinken dat omvalt en niet meteen wordt opgedweild. Kies je voor een echte houten plankenvloer, levert dit een stuk meer ellende op. Kies dus een vloer die past bij jouw situatie.

In veel slaapkamers wordt gekozen voor vloerbedekking: lekker zacht, en warmer aan je blote voeten dan een harde vloer. Een prima keuze, tenzij je erg gevoelig bent voor stof. In dat geval is bijvoorbeeld laminaat een betere keuze, omdat deze makkelijker schoon te maken is en zelf geen stof afgeeft.