Duurzamer wonen in 3 stappen

Duurzaam wonen is de laatste tijd een echte trend. Steeds meer mensen schenken aandacht aan het milieu en dit is heel erg goed. Wil jij ook graag je steentje bijdragen? Het verduurzamen van je woning is erg goed voor het milieu. Je zorgt er namelijk voor dat je minder CO2 uitstoot en energie gaat besparen. Daarnaast levert het ook nog iets op voor jou, het kan je namelijk een hele hoop geld besparen. 

Energie besparen

We beginnen met de belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je woning te verduurzamen: isoleren! Je wist dit waarschijnlijk al, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Door een goede isolatie van dak, gevel, vloer en ramen voorkom je onnodig energieverbruik. Dit is niet alleen heel erg goed voor het milieu, maar het scheelt je ook heel wat geld. 

Is je woning al goed geïsoleerd? Dan zijn er andere manieren waarop je je energieverbruik kunt terugdringen. Zet bijvoorbeeld apparaten die je niet elke dag gebruikt standaard uit en kies voor elektronica met het beste energielabel.

Een groendak

Een manier om je woning te verduurzamen, is het aanleggen van een groendak. Dit is letterlijk een dak met groene sedumplanten erop. Een groendak isoleert heel erg goed wat er voor zorgt dat je huis in de winter lekker warm blijft en in de winter koel. Dit is niet het enige voordeel van zo’n dak:

  • Vogels en insecten

De sedumplanten trekken beestjes en vogels aan. Het dak is namelijk een schuil- en broedplaats voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten.

  • Levensduur dak verlengen

Een groendak verlengt de levensduur van je dak. Het houdt namelijk schadelijke invloeden van zon, wind en regen tegen.

  • Overstromingen voorkomen

Het dak heeft een waterregulerende functie. De sedumplanten houden namelijk water vast en geven dit vertraagd af aan de riolering. Dit voorkomt overstromingen en zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur. 
Daarnaast is het onderhouden van een groendak ook erg makkelijk. Af en toe snoeien, water geven en wieden.

Zonnepanelen installeren 

We zien ze steeds vaker op daken liggen: zonnepanelen. Waar ze eerst nog erg duur waren, worden ze tegenwoordig steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen profiteer je van de Nederlandse zon en kun je zo je eigen energie opwekken. Voordat je panelen aanschaft, raden we je aan om informatie te verschaffen. Er zijn namelijk verschillende soorten zonnepanelen en niet elke soort past bij jouw wensen. Ook de hoeveelheid panelen is erg belangrijk voor het opwekken van je eigen energie.