Een eigen boekenkast maak je zo

Een boekenkast is niet alleen een mega functioneel ding, maar kan ook nog eens dienen als echte eyecatcher in jouw woning. Als je veel boeken leest zul je al snel een plekje in huis reserveren voor jouw collectie aan boeken. Grote kans dat jouw boeken opgestapeld in een kast een beetje stoffig staan te worden. Dat is natuurlijk erg zonde. Een ideale oplossing zou een handgemaakte boekenkast zijn. Oké, je kunt er natuurlijk ook gewoon eentje kopen, maar een eigen gemaakt exemplaar voelt toch net even wat specialer. Daarnaast kun je zelf goed inschatten wat voor soort boekenkast je wilt en waar je ruimte voor hebt. Hoe je die nieuwe eyecatcher in je woonkamer nu precies maakt? Dat lees je hier.

Een goed begin is het halve werk

Het spreekwoord “een goed begin is het halve werk” kennen we allemaal en liegt er dan ook niet om. De voorbereiding van jouw project begint bij het visualiseren van jouw ideeën. Zonder tekening kun je niet aan de slag. De juiste maten zijn hierbij het meest belangrijk. Zorg dat je alle hoeken en gaten goed hebt opgemeten en dat de verhoudingen kloppen. Op internet kun je inspiratie opdoen voor verschillende designs waar je jouw plan op kunt afstemmen.

De inkoop

Als jouw ontwerp op papier staat is het van belang de juiste materialen bij elkaar te zoeken. Je zult in ieder geval een boormachine nodig hebben, een cirkelzaag, hamer, treknagels, schuurpapier, klemmen, constructielijm, schroeven, spijkers, een waterpas en natuurlijk hout. Voor een stevige boekenkast heb je een stevige houtsoort nodig dat je zonder al te veel moeite kunt bewerken. Het gebruik van vurenhout is een aanrader. Vurenhout is een veelgebruikt naaldhoutsoort dat gemakkelijk te bewerken is én relatief goedkoop is. Het is een veelzijdige houtsoort met prima kwaliteit voor een boekenkast.

Aan de slag

Als je alle materialen in huis hebt is het tijd om de boekenkast daadwerkelijk in elkaar te gaan zetten. Boor gaatjes eventueel voor en leg daarna de bodemplaat op beide basispanelen. Schroef de basispanelen van bovenaf door de bodemplaat met universele schroeven stevig vast. Zet de gemonteerde basis vervolgens loodrecht op de vloer met het voorste paneel naar boven wijzend. Zet beide buitenkanten gelijk met de onderkant van de basis ertussen en schroef deze van buitenaf vast. Nu kun je de middenpanelen op de gewenste hoogte plaatsen. Zet de boekenkast tot slot rechtop. Voor de afwerking kun je al het hout met schuurmachine of schuurblokje schuren en afwerken met verf, lak of olie. Na de afwerking kun je je boekenkast gaan inrichten. Onze tip; bewaar een aantal vakjes voor een leuk plantje of accessoire tussen de boeken.