Overweeg je een nieuwe grasmaaier aan te schaffen? Bedenk dan op voorhand wel al even wat je precies wilt, want je zult echt versteld staan van het aanbod aan grasmaaiers, waarvan de robotmaaier eigenlijk de meest bijzondere is. De robotmaaier gaat z’n gang wel op het gazon en wordt bovendien nog steeds slimmer ook.
Rafelige grassprieten en een geel gazon
Heb jij weleens van een duwboom gehoord en wist je wel dat je ook de maaihoogte aan kunt passen met de grasmaaier. Weet jij wat het verschil is tussen een grasmaaier op benzine en een uitvoering op elektriciteit? Weleens van een wielmaaier gehoord en een cirkelmaaier? Laten we eerst het verschil tussen de cirkel- en de kooimaaier maar eens bespreken. De kooimaaier heeft de messen aan de voorkant en maait in het algemeen netter dan de cirkelmaaier. Het wat slordige en wilde maaien van de cirkelmaaier zorgt voor grassprieten die rafelig zijn. En te veel van deze gehavende sprietjes kunnen een geel gazon veroorzaken.
Voorkom nare rugklachten en stel de duwboom goed in
Voor jou erg belangrijk is wel de duwboom, dat ding dat jij in beide handen hebt en waarmee jij de grasmaaier voortduwt. Weet dat je de duwboom kunt instellen op de juiste hoogte. Doe dit maar wel, want zo voorkom je rugklachten die dus te vermijden geweest waren. Over instellen gesproken, je kunt ook de maaihoogte instellen als je het gras of wat langer of wat korter wilt. Stel de maaihoogte in de warme maanden in op ‘wat langer’, want maai je in de brandende zon je gras te kort, dan kan het zomaar onder je ogen verbranden. De zon spaart niemand.
Wendbaar en perfect voor in de slootwal
Je kiest bij de aanschaf van een grasmaaier tussen een zweef- of wielmaaier. De zweefmaaier wordt door de draaiende messen aan de onderkant iets omhoog geduwd en daarom wordt deze machine wel eens vergeleken met een hovercraft. De zweefmaaier is wendbaar en perfect voor bijvoorbeeld slootwallen. Op oneffen terrein is deze zweefgrasmaaier weer beduidend minder goed te gebruiken. De wielmaaier is juist weer wel op oneffen terrein te gebruiken. Bovendien is de wielmaaier wat gemakkelijker mee te nemen, vanwege inderdaad de wielen waarmee je deze grasmaaier gemakkelijk rolt. De zweefgrasmaaier moet je steeds tillen.
Laat de robotmaaier z’n gang maar gaan verder
Misschien wel de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden is of je een grasmaaier op benzine of een uitvoering die gebruikmaakt van elektriciteit wenst. Wil je een lichtere en stille machine, dan kies je de elektrische variant. Kies je voor kracht, dan kies je de meer luidruchtige benzine grasmaaier. Zo simpel is het. Wie gemak wil en het zonde van de tijd vindt om het gras te maaien, die kiest uiteraard voor de robotmaaier. Kwestie van instellen en laat ‘m verder maar z’n gang gaan. Zelfs de weg naar het laadstation weet de robotmaaier tegenwoordig zelf te vinden als hij daarvoor de tijd rijp acht. De robot machine wordt slimmer en slimmer dus en zorgt bovendien voor een fantastisch gladgeschoren gazon.