Grind of split gebruiken in de tuin – 4 tips

Iedereen heeft een specifieke stijl of wens voor de tuin. Bij iedere stijl horen elementen, kleuren en materialen. Bijvoorbeeld een Ibiza look tuin wil men strakke lijnen zien, heldere kleuren en zwart basalt split

Bepaal de toepassing

Omdat je natuurlijk niet alleen voor de look grind plaatst in de tuin is het wel belangrijk om ook de functionele toepassing ook in kaart te brengen. Heb je bijvoorbeeld kinderen die dagelijks over de paden wandelen en nog wel eens onhandig zijn? Kies dan voor regulier grind. Dit is afgerond en zorgt ervoor dat een val opgevangen wordt zonder dat hoekige stukken in de handen of knieën snijden. Het is natuurlijk ook een optie om een kleinere maat splitsoort (split is het hoekige grindsoort) te bestellen. Kies dan voor 8-16 mm. Dit beweegt goed mee wanneer er druk op komt waardoor het niet gevaarlijk is.

Welke stijl hanteer je

Tegenwoordig zien we vaak de BoHo stijl terug in tuinen. Dit wordt gecreëerd middels zachte en natuurlijk elementen. Hiermee wordt een dromerige sfeer neergezet waar ontspanning op nummer één staat. Wanneer je deze kant graag op wilt dan gaat dat heel goed samen met Yellow Sun Jura split. Dit is een champagne tot gele split soort die heel Zuid-Europees aanvoelt qua kleurstelling. Het heeft een warme en rustige uitstraling. Toch liever een strakke tuin die functioneel maar toch aanvoelt als een omgeving waar aandacht aan is besteed? Met Basalt en Ardenner split krijg je een strakke tuin die veel kracht uitstraalt door de antraciet tot zwarte tint. 

Wel of geen anti-worteldoek

Zoals we net aangaven is het achterhalen van de toepassing belangrijk. Dit brengt ook de laatste gedachte fase met zich mee. Heb je een anti-worteldoek nodig? Dit is afhankelijk van een aantal factoren waaronder het onderliggende zand of grond. Heb je al een mooie laag wit zand aangedrukt op de grond? Dan zou je in theorie heel goed zonder anti-worteldoek kunnen werken. Maar gebruik je het voor een parkeerplaats en komt er veel gewicht op het grind of split te staan elke dag zoals een auto, dan is het verstandig om wel een doek eronder te leggen. Dit voorkomt dat de stenen de grond in worden geduwd.