Waar worden kalkzandsteen lijmblokken voor gebruikt bij het bouwen

Kalkzandsteen lijmblokken zijn een samengesteld mengsel van zand en kalk. Het wordt samengeperst tot een steen of blok en vervolgens wordt het in een ketel onder een hoge stoomdruk verhard. Je hebt dan een blok van ongeveer negentig procent zand en tien procent kalk. De blokken worden vooral gebruikt tijdens de bouw, maar waarvoor nou precies?

De functie

Kalkzandsteen lijmblokken worden gebruikt door dragende en niet-dragende wanden die een dunne afwerking hebben. Vroeger werden er bakstenen gebruikt voor dragende vuil-werk-muren, maar kalkzandsteen heeft deze plek ingenomen. Het is dus nog een redelijk jong product in de bouw. Natuursteen en baksteen wordt namelijk al heel lang gebruikt, maar kalkzandsteen pas ruim vijftig jaar. Deze soort steen is ook zeer geschikt voor eenvoudige werkstukken en voor doe-het-zelvers. Het is een ideaal bouwmateriaal omdat de stenen gelijke afmetingen hebben en blokken glad van oppervlak en strak van vorm zijn.

De kwaliteit

De kwaliteit van deze stenen wordt uitgedrukt in druksterkte. Hieraan kun je zien waar de kalkzandsteen voor gebruikt kan worden. Zo zijn de lichtste variant geschikt voor funderingen, binnenmuren en binnenspouwbladen. Dan heb je ook nog stenen voor buitenspouwbladen, zwaar belaste binnenmuren en kelder. De stenen met de hoogste druksterkte zijn geschikt voor hoogbouw muren.

Waarvoor gebruikt

Kalkzandsteen lijmblokken worden op verschillende manieren toegepast in de bouw. Zo heb je metselstenen die geschikt zijn voor schoon en vuil metselwerk. Dankzij het kleine formaat en lage gewicht zijn ze gemakkelijk om te verwerken. Dan heb je ook nog metselblokken. Deze zijn iets groter dan metselstenen, waardoor je sneller kunt werken.

Daarnaast heb je ook nog lijmblokken. Deze zijn geschikt om te gebruiken voor wanden. Dankzij de dunne lijmvoegen kun je de wand met een dunne pleisterlaag afwerken. Ze lijken wel een beetje op vellingblokken, alleen zijn die dan weer voorzien van een veilingkant zodat je ze kunt gebruiken voor één- of tweezijdig schoonwerk. Tot slot kun je kalkzandsteen lijmblokken ook nog gebruiken als elementen. Die worden dan op maat gemaakt door een fabrikant. 

Metselen

Het nadeel van kalkzandsteen is voor sommige mensen de gladheid van het materiaal. Hierdoor is er namelijk speciale aandacht nodig voor de metselspecie. Gelukkig kan dit al snel opgelost worden wanneer je passende mortels gebruikt, namelijk mortels met kalk. Omdat kalk langzamer versteent dan cement en ook in versteende toestand nog elastisch is, kan een mortel met kalk nog wat verandering in de vorm aanbrengen zonder dat de aanhechting tussen de steen en voeg wordt aangetast.