Heng je deur stevig op

Ben je momenteel aan het klussen in de tuin en wil je graag een nieuwe tuindeur? Zoek je montagemiddel dat perfect past bij uw deur in de tuin, uw schuurdeur of poort? Overweeg dan om je deur te bevestigen met hengen in plaats van gewone scharnieren. Naast dat een heng erg mooi kan ogen, zijn ze ook nog eens veel steviger dan een gewone scharnier en zijn ze minder snel aan vervanging toe. 

Soorten hengen

Met een heng kun je je tuindeur als het ware in een scharnier hangen. Er zijn verschillende soorten hengen. Je hebt bijvoorbeeld rechte hengen, hengen met verzet en hengen met een bocht. Maar je hebt ook een scharnier- of duimheng en zelfs een heng voor de sier. Even een korte uitleg over het verschil tussen deze hengen:

Een rechte heng zorgt ervoor dat uw deur uit het deurkader valt. Hierdoor valt uw (tuin)deur een stukje voor de paal. Bij een heng met verzet, die overigens het populairste is, is de heng niet helemaal recht. Dit zorgt ervoor dat er geen ruimte tussen de deur en paal zit en de deur dus netjes langs de paal valt. Een heng met een bocht is soortgelijk met een heng met verzet, alleen is de bocht nog groter. Het voordeel hiervan is dat uw door niet kan doorwaaien. Ook zorgt het vaak voor een mooier eindresultaat.

Dan zijn er nog duim- en scharnierhengen. Een duimheng bestaat uit een plaatduim en een langwerpige duimheng. De plaatduim monteer je op je deur en vervolgens kan je de duimheng er zo in hangen. Deze constructie is erg stevig en kan gemakkelijk het gewicht van de deur dragen. Bij een scharnierheng zitten de plaatduim en de heng zelf aan elkaar vast, zoals bij een scharnier. Hierdoor kan de scharnierheng minder gewicht dragen dan een duimheng.