Het bemesten van een gazon

Het Nederlandse klimaat is geen pretje voor jouw gazon. Door al het neerslag wordt het gras in je tuin er niet groener op. De meeste gazons kunnen hierdoor wel een opfrisbeurt gebruiken. Eén manier om dit succesvol te doen is door je gazon te bemesten. Hierdoor wordt het gras groener van kleur en voller van karakter. Daarnaast gaat bemesten al het onkruid en most tegen. Dit artikel geeft alle tips om het gazon zo mooi mogelijk te houden.

Wanneer moet ik bemesten?

Iedereen kan een perfect gazon creëren. Daar is echter wel wat moeite voor nodig zoals tijdig maaien, verticuteren en genoeg sproeien met water. Ook de manier waarop je dit doet is belangrijk.

In principe dien je je gazon minimaal drie keer te bemesten, te weten in ieder geval in het voorjaar, daar in de zomer en als laatste in het najaar. Doordat de temperatuur in de winter laag is het gras niet actief. Pas rond tien tot vijftien graden begint het gras een beetje wakker te worden. Dit is de ideale temperatuur om het gras een duwtje te geven door het te bemesten. Doet dit bij voorkeur bij droogweer. Bij regen kan de mest namelijk niet liggen op het gras. Het zelfde effect ontstaat bij harde wind. Doe dit dus vooral niet tijdens deze omstandigheden.

De eerste korrel zijn er om te zorgen dat het gras weer gaat groeien. Doe dit de eerste maal in maart/april, de tweede maal in juni/juli als laatste maal in augustus en oktober. Bemesten bij voorkeur minimaal in maart, mei, augustus en oktober. Let daarbij wel op dat je in oktober een speciale meststof gebruikt waardoor het gras wortels krijgt. Dit zorgt ervoor dat jouw gazon verjongt. Ook zorgt dit voor het opbouwen van een bestand tegen de kou van de winter. Indien uw gras een te hoge zuurgraad heeft kun je bemesten met kalk. Dit moet echter wel gebeuren in de maand november in verband met het weer.

Hoe te bemesten

Als je een topgazon wilt hebben vraag je je waarschijnlijk af waar je op moet letten. De onderstaande kopjes geven uw de beste manier weer.

Maaien

Eerst maaien dan pas bemesten. Dit heeft te maken met het feit dat het gras dan verdeeld is en het mest niet boven op het gras gaat zitten, maar er echt tussen gaat.

Berekenen

Ga na hoeveel gazonmest je nodig hebt. Er wordt geadviseerd dat ongeveer per vierkante meter 200 gram meststof en tussen het voor- en najaar ongeveer 100 gram per vierkante meter.

Het strooien en verspreiden

Strooien op een natgazon is een no-go. Bij droog weer kan je het beste doen met een strooiwagen, om een gelijke verdeling te krijgen. Ook bij grotere gazons is dit aan te raden. Bij kleinere grasmatten is het ook mogelijk dit handmatig te doen. Doe dit wel zo nauwkeurig mogelijk. De verdeling is namelijk erg belangrijk, anders krijg je een effect op sommige plekken wel en op andere plekken niet. Te veel is ook niet handig. Hierdoor gaat het gras onnatuurlijk groeien.

Sproeien

Bij enkele meststoffen moet je na het uitstrooien de grasmat besproeien. Dit zorgt ervoor dat de mestkorrels oplossen in het gras en er geen brandplekken ontstaan. Als je organische gazonmest gebruikt hoeft dit in principe niet. Tegen de geur is het wellicht handig om het gazon te besproeien zodat de geur wegtrekt. Vervolgens moet je de aankomende 24 uur het gras niet betreden.