Hoe kap je een boom?

Een boom kan enorm mooi staan in bijna elke tuin. Een mooie grote boom kan een echte eyecatcher zijn, maar wanneer hij te groot wordt of op plekken gaat groeien waar ie niet hoort, kan het echt een last worden. Soms kan een te grote boom zelfs gevaarlijk worden in verband met gevaar van omvallen. In dat geval is het vaak het beste om de boom te kappen.

In deze blog zal ingegaan worden op wat er allemaal komt kijken bij het kappen van zo’n te grote boom.

Heb je een vergunning nodig?

Check even bij je gemeente of het nodig is dat je een vergunning aanvraagt wanneer je een boom wil kappen. Bij sommige gemeentes is dat namelijk het geval, terwijl het bij sommige gemeenten voldoende kan zijn om te melden dat je een boom gaat kappen. Neem dit wel serieus, want als ze erachter komen, heb je kans op een fikse boete. Denk er ook aan dat het best een tijdje kan duren voor je de vergunning binnen hebt. Vraag hem dus op tijd aan.

Het beste seizoen om je boom te kappen

Je kan bomen in principe het hele jaar kappen, maar elk seizoen heeft bepaalde voor- en nadelen. Ten eerste is het belangrijk dat er tussen 15 maart en 15 september geen bomen gekapt mogen worden. Het is dan namelijk broedseizoen voor vogels en je wil natuurlijk geen nestjes verstoren. Als je er helemaal zeker van wil zijn dat je geen dieren verstoort, kap dan je boom in de winter. De meeste dieren doen dan hun winterslaap en ze doen dit bijna nooit in een boom. Nog een voordeel van een boom in de winter kappen is dat er geen bladeren aan de bomen zitten, waardoor je minder afval hoeft op te ruimen na het kappen.

Een voordeel van het kappen van een boom in de zomer is dat je de staat van de boom dan beter zichtbaar is. Je kunt dan beter inschatten of je boom moet kappen of niet. Vooral als je gaat snoeien is dit handig, want zo zie je beter welke takken dood zijn en welke niet.

Heb je na het lezen van deze tips nog steeds het idee dat je het niet alleen aankan? Een betrouwbare partij voor boomzorg is Van Voorthuizen. Zij zijn gespecialiseerd in het verplanten, onderhouden en snoeien van bomen.