Hoe vloertegels zelf leggen?

Zelf tegels zetten is niet zo ingewikkeld
Als je een beetje een handige klusser bent kun je tegels of vloertegels, bijvoorbeeld in de badkamer, keuken of in het toilet, gewoon zelf leggen. Ook als je hiermee geen ervaring hebt, is tegels leggen met een overzichtelijk stappenplan goed te doen. Hieronder vind je de belangrijkste stappen aandachtspunten om zelf muurtegeltjes of vloertegels te plaatsen. Succes met de klussen geniet van het resultaat! 

Benodigde materialen
Zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt. Cruciaal zijn bijvoorbeeld de tegels, in voldoende hoeveelheid, goede tegellijm, een primer, een tegelsnijder en tegelkruisjes. Verder een geschikt voegmiddel, voegspaan, waterpas, spons, emmer, een lijmkam of lijmspaan en een mixer om de lijm te mengen. 

Wanden of vloer klaarmaken
Voordat je begint met tegelen dien je te zorgen voor het verwijderen van de oude tegels, houtenvloer of vloerbedekking. Zorg dat de vloer of muur goed egaal wordt. Haal eventuele lijmresten weg en maak het oppervlak goed vetvrij en schoon. Dit kun je doen met een universeel reinigingsmiddel. 

Teken waterpaslijnen uit
Voordat je gaat tegelen teken je met een waterpas horizontale en eventueel verticale lijnen uit, uiteraard waterpas. Zowel bij vloeren als wanden weet je dan zeker dat jouw tegels kaarsrecht geplaatst kunnen worden. Houd tijdens het aftekenen rekening met de voegranden, die door gaan zo’n 3 tot 7 mm breed zijn. 

De tegels plaatsen
Zorg dat je van tevoren een goede primer aanbrengt op de ondergrond en maak de lijm klaar, door die goed te mixen. Vervolgens kun je begin met het lijmen van de eerste laag tegels. Breng hierbij de lijm aan via een lijmkam en verspreid deze goed. Voor de eerste laag begin je aan één zijde van de kamer/ruimte en maak je verticaal. Om telkens een correcte en even grote voegbreedte te krijgen, gebruik je de tegelkruisjes. Als de eerste verticale laag enkele tegels breed is, trek je via de bovenkant een horizontale lijn en tegel je enkele tegels in horizontale richting, uiteraard volledig waterpas. Hierna kun je de wand verder betegelen, totdat het complete oppervlakte vol tegels zit. Vergeet hierbij uiteraard niet om telkens tegelkruisjes te plaatsen voor de voegnaden. En evenmin om bij elke nieuwe tegel de waterpas te gebruiken om te controleren of de tegel goed recht staat. 

Na het uitharden van de tegels nog voegen
Is jouw tegelwand of tegelvloer helemaal klaar en opgedroogd, dan moet je nog de naden van de tegels voegen. Langs de randen kun je het bete kit gebruiken voor een goede dichting. Zorg dat het voegen secuur gebeurt en houdt een emmer en spons gereed om lelijke plekken of missertjes direct weg te vegen. Maak na het voegen de eerste dag de voegranden enkele keren nat met een planten- of waterspuit, zodat het voegmiddel zo goed mogelijk kan uitharden.