Hoe werkt een waterontharder?

Je staat er vaak niet bij stil, maar ziet het pas als het te laat is: kalkaanslag. Hoe ontstaat het en wat kan je er tegen doen? In dit artikel wordt het nut van een waterontharder besproken.

Wat is een waterontharder?

Waterontharders zetten hard water om in zacht water. Dit gebeurt door de hoeveelheid kalk te verminderen. Hard water is water waar veel kalk in zit. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag. Dit merk je op je glazen douchewand of in je wasmachine. De meeste waterontharders doen dit door middel van ionenuitwisseling. Dit kan ook via omgekeerde osmose en elektromagnetisme gebeuren.

Het proces

Waterontharders volgens het principe van ionenuitwisseling komen het vaakst voor. In een cilinder met harskorrels worden calcium- en magnesiumionen in het water uitgewisseld voor natriumionen. Water wordt vaak ontkalkt door harskorrels. Deze harskorrels kunnen verzadigd raken, waardoor zij minder werken. Meestal gebeurt dit automatisch via een zoutreservoir.

Je hebt ook waterontharders, waarbij omgekeerde osmose wordt gebruikt. Hierbij wordt leidingwater door verschillende filters met een hoge druk door een membraan geleid. Bij deze methode worden kalk, mineralen en andere waterverontreinigingen uit het water gefilterd. Fabrieken passen deze methode vaak toe, omdat daar zuiver water nodig is. Bij omgekeerde osmose produceert men een kleine hoeveelheid water. Het heeft niet veel onderhoud nodig.

Tot slot heb je ook waterontharders die werken via elektromagnetisme. Dit is een methode waarbij er gewerkt wordt met magneten die je om een waterleiding heen moet klemmen. De werking van magneten is niet wetenschappelijk bewezen!

Verschillende type waterontharders

Naast dat je verschillende manieren van waterontharding hebt heb je ook verschillende type waterontharders. De soort waterontharder bepaalt namelijk de prijs.

  • Mechanische waterontharders werken via een waterdruk. Hierdoor hoef je geen gebruikskosten te betalen. De regeneratie vindt plaats op basis van tijd of volume water.
  • Je hebt ook elektronische waterontharders. Hierbij betaal je dus waarschijnlijk extra elektriciteitskosten. Doordat je hierbij een elektronische besturingssysteem bij hebt is het mogelijk om de regeneratie af te stemmen op basis van het verbruik.

Voor welke type ga jij?

Je kan niet zeggen dat een mechanische waterontharder beter werkt dan een elektronische. Welke waterontharder je kiest is echt afhankelijk van je wensen. Hoeveel wil je er voor kwijt? Wil je veel controle op de regeneratie hebben? Het is aan jou!