Hoeveel bedragen de gemiddelde muurisolatie kosten?

Met welke muurisolatie kosten dien je rekening te houden wanneer je wil voorkomen dat er continu sprake is van warmteverlies via de muren van je woning? Dit is een vraag die bijzonder veel mensen zich elke dag opnieuw stellen. Het antwoord op deze vraag wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het gaat hierbij in eerste instantie dan natuurlijk om het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Bovendien moet je jezelf ook de vraag stellen op welke manier je de muren van je huis gaat isoleren. Ga je bijvoorbeeld kiezen voor binnen- of buitenmuurisolatie? Of wil je liever de spouwmuur isoleren? Waar ook je voorkeur naar uit mag gaan, wij hebben op deze pagina alvast heel wat waardevolle informatie verzameld over de gemiddelde muurisolatie kosten waar je rekening mee kan houden. 

  1. Welke invloed heeft het isolatiemateriaal op de kostprijs?

Het spreekt voor zich dat je bij het berekenen van de muurisolatie kosten in het bijzonder rekening zal willen houden met de specifieke kostprijs die is verbonden aan het isolatiemateriaal van je keuze. In de praktijk kunnen we vaststellen dat er voor het isoleren van muren in het bijzonder gebruik wordt gemaakt van één van deze materialen: 

  1. EPS parels; 
  2. Glaswol;
  3. PUR schuim; 

Voor het merendeel van de mensen geldt dat zij hun muurisolatie kosten graag zoveel mogelijk binnen de perken willen houden. Het spreekt namelijk voor zich dat de muren van je huis wellicht niet het enige onderdeel zijn welke dienen te worden geïsoleerd. Wil jij ook graag de kosten voor het isoleren van je muren zoveel mogelijk beperken? In een dergelijke situatie zal de keuze voor glaswol wellicht al snel zijn gemaakt. De gemiddelde muurisolatie kosten liggen in dit geval rond de 15 à 20 euro per vierkante meter. Voor EPS parels ligt de gemiddelde kostprijs per vierkante meter ongeveer 5 euro hoger. Kies je voor PUR schuim? Dan liggen de kosten nog eens 5 euro hoger waardoor ze uitkomen op gemiddeld 30 euro per vierkante meter. Glaswol is dus in de praktijk overduidelijk de meest voordelige keuze. Kijk voor een overzicht van de prijzen bijvoorbeeld op Isolatienoord.nl.

  1. Hoe ga je de muren van je woning precies isoleren?

Bovenstaande brengt ons bij een tweede belangrijk punt met betrekking tot het isoleren van de muren van je woning. Je kan op dit vlak namelijk drie verschillende dingen doen: 

  1. Je kiest voor het isoleren van de binnenmuur; 
  2. Je kiest voor het isoleren van de buitenmuur; 
  3. Je kiest voor het isoleren van de spouwmuur; 

In principe is het aan te raden om de derde mogelijkheid te benutten. Dit omdat je op deze manier op een efficiënte wijze de muren kan isoleren zonder dat je binnen in huis ruimte verliest of de uitstraling van je muur aan de buitenkant wordt beïnvloed. Op deze manier kan je de muurisolatie kosten bovendien ook nog eens het meest binnen de perken houden. Let wel, het isoleren van de spouwmuur van je woning is niet altijd mogelijk. Je moet er dan ook rekening mee houden dat een camera-onderzoek vereist kan zijn om na te gaan of er zich bijvoorbeeld nog bouwafval bevindt in de spouwmuur of niet. Is dat het geval? Dan zal je de muren van je woning toch op een andere manier moeten gaan isoleren.