Waarom kunststof kozijnen?

Heel erg lang was hout het toonaangevende materiaal als het ging om kozijnen. Houten kozijnen werden heel lang heilig verklaard en dat was best logisch. Hout bood prima isolatie en gaf een warme uitstraling. De koppositie is hout echter al enige tijd kwijt. Want steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen zijn zeker 20 procent goedkoper dan kozijnen van hout

Kijk alleen maar naar de kosten van kunststof kozijnen. Hoewel de exacte kosten uiteraard afhankelijk zijn van zaken als het type kozijn, de afmetingen, het soort glas, de profielen en de kleuren en afwerking, is een kunststof kozijn vaak toch zeker wel 20 procent goedkoper dan een kozijn van hout. En dat in de wetenschap dat je ook nog eens veel langer plezier hebt aan kozijnen van kunststof die vaak welk een leven lang mee gaan. 

Kozijnen van kunststof zijn onderhoudsvrij

Een ander veelgenoemd voordeel van deze kozijnen is dat je er amper omkijken naar hebt. Het gaat te ver ze onderhoudsvrij te noemen, de term onderhoudsarm is echter wel van toepassing. Het onderhoud is niet veel meer dan het schoonhouden van het kozijn. Dat doe je gemakkelijk wat lauw water en een doek. Gebruik bij voorkeur geen agressieve reinigingsmiddelen en zeker geen schuursponsjes. 

Voldoen aan de strengste milieuregels

De kunststof kozijnen zijn van PVC en daarmee is dit type kozijn verreweg het meest duurzame kozijn dat beschikbaar is. De gebruikte materialen voldoen aan de strengste milieuregels en gaan heel erg lang mee. En dat terwijl je ze dus niet eens tussentijds van een nieuwe laklaag hoeft te voorzien of ze chemisch gereinigd moeten worden. Hout had heel lang het voordeel van een perfecte isolatie, ondertussen echter isoleren kunststof kozijnen je huis minimaal net zo goed,

Na zeventig jaar is het kozijn gemakkelijk te recyclen

Is een kunststof kozijn na een jaar of zeventig aan vervanging toe, dan is het oude kozijn gemakkelijk te recyclen. Daarnaast zijn kunststof kozijnen vochtbestendig, zijn ze erg veilig en veel veiliger ten opzichte van houten kozijnen en veelzijdig. In tegenstelling tot een houten kozijn krijg je niet te maken met rotting en bespaar je op jaarbasis zomaar tegen de 200 euro aan energiekosten. Dat bij de aantrekkelijke prijs en de populariteit van dit kozijn is voor het grootste deel verklaard.

Meneer Kozijn | Het beste adres voor elk type kunststof kozijn.

Veel meer bescherming tegen inbrekers en brand

Bekend is verder dat inbrekers liever een deurtje verder gaan als je kunststof kozijnen hebt. Want met kozijnen van kunststof is het voor het inbrekersgilde lastig om in je huis te komen. De kozijnen zijn amper te ontgrendelen en doorgaans hebben de kozijnen het belangrijke keurmerk Politie Veilig Wonen. De kozijnen hebben daarnaast speciale scharnieren. Als er brand uitbreekt ben je ook veiliger. Deze kozijnen zijn namelijk moeilijk ontvlambaar en in veel gevallen zelfs zelfdovend. 

Er zijn dus meer dan voldoende redenen waarom zoveel mensen kozijnen van kunststof hebben. Ze zijn al lang niet meer koud en kil en zelfs met een speciale houtnerf verkrijgbaar. Daardoor lijkt de rol van echt hout zo goed als uitgespeeld.