How to: zelf elektra aanleggen in huis

Bij een nieuw-, aan- of verbouw van woningen, mag het aanleggen van elektra niet ontbreken op de takenlijst. Je wilt immers overal in huis stroom kunnen gebruiken. Bij het aanleggen van elektra kiest men er al snel voor om een elektra expert in te schakelen. Op deze manier weet je immers zeker, dat de elektriciteitskabels op de juiste wijze getrokken worden. Kleinere klusjes op het gebied van elektra aanleggen zou je echter ook zelf uit kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een stopcontact, het aanleggen van de elektra richting een losstaande garage, enzovoorts. In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Voorbereidingen voor het trekken van elektriciteitskabels

Allereerst is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen stroom meer op de elektriciteitskabels staat. Je doet dit door de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten. Met een spanningszoeker kun je controleren of er echt geen stroom meer op de kabels staat. Vervolgens moet je ergens een ingang hebben, om een nieuwe elektriciteitskabel aan te kunnen sluiten op een bestaande elektriciteitskabel. Schaf de juiste onderdelen aan, om dit zo makkelijk mogelijk te maken. Kabels aan elkaar draaien wordt afgeraden! De kans op een kortsluiting zou hierbij groot zijn.

Elektriciteitskabels aanleggen binnen je woning

Wanneer je de nodige voorbereidingen getroffen hebt, kun je de elektriciteitskabels door een pvc-buis laten lopen. Op deze manier voorkom je dat de kabels makkelijk beschadigd kunnen raken. Laat de buizen altijd horizontaal of verticaal lopen, maar nooit diagonaal. Dit maakt het later makkelijker om te achterhalen waar de buizen precies lopen, als je bijvoorbeeld iets aan de muur wilt hangen. Het uiteinde van de elektriciteitskabel moet eindigen op de plek waar je een schakelaar of stopcontact wilt plaatsen.

Tip: zoek naar een instructievideo op internet en zet deze aan, tijdens het uitvoeren van de klus. Zo zie je precies welk onderdeel, je op welk moment moet gebruiken!