Huisnummer met letter

Huisnummers zijn onderdeel van een adres. Het is de gemeente die het huisnummer geeft aan de woning of bedrijfspand. Huisnummers, wat onder de categorie deurbeslag valt,  bestaan al sinds 1805-1806 en werden door de Napoleontische regering voorgeschreven. In Nederland bestaat de wet basisregistratie adressen en gebouwen.

Indeling van huisnummers

Indeling van huisnummers zijn algemeen toegekend dat even nummers aan de ene kant van en de oneven nummers aan de andere kant van de straat staan. Op een plein wordt er rondom genummerd. In oude steden worden in straten soms doorgenummerd, dan wordt er doorgenummerd tot aan het einde van de straat en gaat men aan de andere kant door met nummeren.

Huisnummer met letter

Er komen algemeen huisnummers voor met letters. Deze letter is een toevoeging zoals als bijvoorbeeld 12 A. Deze toevoeging wordt vaak toegeschreven aan woningen tussen bestaande bouw, waardoor er een tekort aan nummering is ontstaan. Er wordt dan overgegaan in toevoeging van letters. Letters I en O worden meestal overgeslagen. Dit wordt gedaan, omdat de I en de O veel overeenkomsten hebben met de 1 en de 0.

Hoe schrijf je officieel een letter toevoeging achter je huisnummer?

Zit er officieel een spatie tussen huisnummer en letter? Bij een letter toevoeging is de regel algemeen dat er een spatie tussen komt. Je schrijft de letter achter het huisnummer met een hoofdletter. Vaak wordt de letter er overigens direct klein achter aan vast geschreven, zoals bijvoorbeeld 2b. Voor postbezorgers is de toevoegende letter met spatie en hoofdletter stukken duidelijker.

Onbruikbare letters voor huisnummer toevoeging

Eerder werd reeds vermeld dat de I en de O overgeslagen werden bij huisnummer toevoeging. Er zijn echter nog meer letters die overgeslagen worden, doordat ze voor verwarring kunnen zorgen. De letters die je ook niet zult tegenkomen als huisnummer letter toevoeging zijn de J en de Q.

Duidelijk zichtbaar

Een huisnummer moet duidelijk zichtbaar zijn. Ook een toevoeging van letters achter huisnummer moeten duidelijk aangegeven worden op de woning of bedrijfspand. Je kunt huisnummer toevoegingen laten maken in dezelfde stijl als je huisnummer. Tegenwoordig kun je een huisnummer letter eenvoudig online bestellen.

Wettelijk verplicht

Niet iedereen weet dat officieel het wettelijk verplicht is dat je huisnummer (met letter) vanaf de openbare weg duidelijk zichtbaar moet zijn. Wanneer er spoedeissende hulp verleend moet worden, is het van belang dat het huisnummer waar men wezen moet, duidelijk zichtbaar is. Elke seconde telt namelijk. Je kunt er zelfs voor zorgen dat je huisnummer met letter toevoeging in het donker zichtbaar is.