Maak kennis met de belangrijkste soorten houten vloeren

Vloerbedekking is een van de belangrijkste keuzes voor de bouw of renovatie van een gebouw.

Hout is lange tijd een van de meest geliefde opties geweest voor de consument. Ook al is het een eenvoudig materiaal, het is vrij nobel – niet in het minst omdat het uit de natuur komt.

Met zijn rustieke uitstraling, verwijzend naar de “landhuisstijl”, is hout zowel in klassieke als moderne voorstellen benadrukt. Veelzijdig, het combineert met bijna alle soorten decoratie.

En daarom hebben veel architecten en interieurontwerpers in dit materiaal geïnvesteerd om hun projecten te verrijken en zo een gezelliger en comfortabeler omgeving te creëren.

Hoe kiest u een houten vloer?

Voor sommige mensen is het kiezen van de beste houten vloer een eenvoudige taak. Voor anderen is het een uitdaging. Dat komt omdat er met een aantal factoren rekening moet worden gehouden.

Het is niet voldoende om naar een bouwmaterialenwinkel of een gespecialiseerde winkel te gaan en een vloermodel te kiezen. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de kwaliteit van het materiaal, de mogelijke duurzaamheid, het beschikbare budget en natuurlijk de stijl die u wilt verkrijgen.

Soorten houten vloeren

Parket

Dit zijn kleine stukjes gegroepeerd tot geometrische ontwerpen. Ja, het is een zeer mooie coating, maar het kost veel werk om hem aan te brengen en kan langer duren dan gewenst.

Het aanbrengen van de stukken op de ondervloer is complex. De stukken worden aan de ene kant van de andere kant gelijmd, met een minimale uitzettingsvoeg ertussen.

Na verloop van tijd wordt een laag zaagsel aangebracht om kleine scheurtjes te corrigeren, naast een laagje zaagsel van synthese of hars op waterbasis. Het proces is zeer tijdrovend en moet rustig gebeuren om tot een goed resultaat te komen.

Visgraatvloer

Een andere vloer die een gelijkaardig installatiepatroon volgt is de houten visgraatvloer. Het is ook een veelzijdige vloer, die goed past bij verschillende soorten omgevingen en hun decoraties.

Het ontwerp is echter nog specialer, met verschillende ontwerpmogelijkheden, d.w.z. de positie van de stukken.

Houten vloeren

De droom van veel gezinnen is de houten vloer. Het is een vloer van zuivere grondstof, gewonnen uit de natuur, die geen veranderingen in de structuur heeft ondergaan, met uitzondering van de vorm.

Het is duurder, maar heeft een mooi rustiek effect, naast het feit dat het dikker en duurzamer is.

Sloophouten vloeren

Met het oog op duurzaam denken is het ook mogelijk om te kiezen voor sloophouten vloeren. Het is ook gemaakt van edel hout – soms zelfs uitgestorven – en heeft een hoge duurzaamheid.

Het komt echter van een sloop van een gebouw – vandaar de naam. De onderdelen worden van de site verwijderd, gereinigd, gerecupereerd en hergebruikt, zonder kwaliteitsverlies.

Hoe reinigt u de houten vloer?

Elke vorm van houten vloer vereist speciale zorg bij het schoonmaken. Je kunt chemische producten niet op dezelfde manier wassen of doorgeven op een vloer als deze, bijvoorbeeld in keramische of porseleinen tegels.

Water, bleekmiddelen en zelfs alcohol kunnen blijvende schade aan onderdelen veroorzaken. Daarom is het beter om doeken te gebruiken die licht bevochtigd zijn met middelen zonder ammoniak.

Bron: www.trendvloeren.nl