Hygiëne in huis krijg je zo!

Als je aan je moeder vraagt of het huis netjes en schoon is krijg je vaak het antwoord: ja, tuurlijk! Het probleem is alleen dat je de bacteriën en virussen niet ziet. Hoe krijg je deze onzichtbare ziektewekkers uit huis? In dit artikel staan een aantal tips zodat jij meer hygiëne in huis krijgt!

Was je handen

De eerste tip is misschien een open deur voor je, maar door regelmatig je handen te wassen voorkom je een hoop ziektes! Via je handen komen deze bacteriën namelijk in aanraking met het eten en drinken. Was je handen dus af voor je gaat eten, voor je voedsel gaat bereiden, na een toiletbezoek en na het aanraken van huisdieren. 

Maar hoe was je je handen goed? 

  • Was eerst je handen met stromend water. 
  • Gebruik vervolgens een zeep. 
  • Verspreid het over je gehele handpalmen, dus ook tussen je vingers. 
  • Spoel je handen vervolgens af op een schone doek.

Ben je in bad geweest? Vergeet je voeten dan niet te drogen. Zo voorkom je kalknagels. Het duurt zeker lang eerdat je nagels weer genezen zijn.

Voorkom kruisbesmetting

Kruisbesmetting is dat rauw eten zich gaat vermengen met elkaar, waardoor ziekteverwekkers kunnen ontstaan. Gebruik daarom voor ieder vers voedsel een aparte snijplankje. Heb je het eten aangeraakt? Was dan je handen! 

Koel-kast

Je koelkast moet goed koelen. De koelkast mag echt niet warmer zijn dan 5 graden. Je kan dit controleren met een thermometer. Zo voorkom je dat er bacteriën en schimmels gaan groeien. Let verder op de houdbaarheidsdatum. ‘Te gebruiken tot’ is wat anders dan ‘ten minste houdbaar tot’. Het eerste betekent dat verse producten tot een bepaalde datum te consumeren zijn. ‘Ten minste houdbaar’ kan je na het te vermelden datum gewoon gebruiken. Je moet wel goed oppassen als je het product na de datum nuttigt. Na die datum gaat het product namelijk binnenkort bederven. 

Ventileren kan je leren

Elke dag produceer jij, zonder dat je het doorhebt, vocht in huis. Daarnaast zorgen kookluchtjes, rook en allerlei andere luchtjes voor een slecht binnenklimaat. Dit kan gezondheidsproblemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen en gewrichtsklachten. Door kleine aanpassingen te doen verhelp je dit al. Rook bijvoorbeeld niet binnen, ventileer extra tijdens het koken, wanneer je aan het douchen bent en als je een motorvoertuig hebt die direct grenst aan je huis. Ook als je bij een drukke weg woont is het verstandig om te ventileren. Zet hiervoor de ramen open die niet in de buurt van die drukke ramen grenzen.

Regelmatig schoonmaken

Hou voor jezelf een vast ritme aan om eens in de zoveel tijd te gaan schoonmaken. Maak bijvoorbeeld de vloer één tot twee keer per week schoon met nat doekje. Bacteriën verspreiden zich namelijk makkelijk, zeker als er binnen op schoenen rond wordt gelopen en je huisdieren hebt. Zo verspreiden de bacteriën zich wel heel makkelijk!

Overdrijf echter niet

Tot slot: maak het huis ook weer niet te vaak schoon. Anders maakt ons lichaam te veel antistoffen aan. Hierdoor worden we kwetsbaarder voor ziekteverwekkers. In armere landen komt hooikoorts nauwelijks voor. Dit komt waarschijnlijk omdat veel mensen hier te weinig weerstand hebben opgebouwd. Maak dus met mate schoon!