Steeds meer mensen kiezen voor een sim only abonnement. Zeker nadat in 2016 het lenen van een toestel onaantrekkelijker werd gemaakt door de overheid. Zo kocht in het derde kwartaal van 2017 44 procent van de Nederlanders voor een los toestel. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal was dit nog 34 procent. Maar is een sim only abonnement ook voordeliger dan prepaid? In dit artikel staan de belangrijkste verschillen op een rij.
Het belangrijkste verschil tussen prepaid en sim only
Met een prepaid simkaart betaal je vooraf. Je geeft dus van tevoren aan hoeveel geld je wilt uitgeven voor belminuten, sms’jes en data. Dat tegoed wordt op je simkaart gezet. Bij een sim-only betaal je achteraf voor het verbruik. Van te voren bepaal je hoeveel belminuten, sms’jes en data je wilt verbruiken. Maar je kan er ook overheen gaan! Bij veel providers stel je een limiet in. Als je dit niet doet kan je op onverwachte hoge kosten komen te staan!
Bij prepaid internet betaal je voor het aantal MB’s. Er zijn ook bundels die doorlopen naar het volgende maand. Elke maand betaal je dan steeds opnieuw voor je nieuwe bundel. Heb je geen tegoed meer? Dan kan je niet meer internetten.
Bij een sim only abonnement ga je vooraf een contract aan met de aanbieder, ook wel de provider genoemd. Bij je provider bepaal je hoeveel belminuten, sms’jes en data je wilt gebruiken. Weet je niet hoeveel data je maandelijks gebruikt? Op internet staan handige keuzewijzers die jou een indicatie geven hoeveel jij maandelijks afneemt. Zo betaal je nooit teveel!
Hoe langer een abonnementsvorm duurt, des te goedkoper je uit bent. Zo zijn maandcontracten behoorlijk duur. Je abonnementsvorm, zoals de duur, kan je niet wijzigen, maar bijvoorbeeld het aantal belminuten wel.
Het verschil in prijs
Uiteraard wil je niet te veel kwijt zijn aan telefoonkosten. Het voordeel van vooraf betalen is dus dat je de kosten meer in de hand hebt. Wel zijn de prijzen hoger dan bij sim only. Het is dan ook aan te raden prepaid te gebruiken als je in het buitenland bent. Zo word je niet verleid om roaming aan te zetten. Dit is het gebruikmaken van internet via een andere provider.
Hoe kies je de juiste provider uit?
Op internet staan een hoop vergelijkingssites die jou het goedkoopste abonnement presenteren. Vul hierop een aantal vragen in, zoals het maandelijkse dataverbruik. Nadat je dit hebt gedaan hebt is het verstandig om de voorwaarden goed door te nemen. Zoals bij iedere aankoop is het aan te raden om reviews te lezen op minimaal drie websites, zoals Trustpilot. Voordat je een abonnement kiest is het slim om niet meteen de duurste te kiezen, want opschalen is vaak wel mogelijk, maar verlagen lukt lang niet altijd.
Wifi, wifi en nog eens wifi
Welke vorm je ook kiest, het slimst is altijd om zovaak mogelijk wifi te gebruiken. Hierdoor loop je geen hoge kosten op. Tegenwoordig kan je ook via Whatsapp bellen. Zeker als je in het buitenland bent scheelt dat een hoop onverwachte kosten!
Vergelijken is weten
Kortom, of je nou kiest voor een prepaid simkaart of voor een abonnement is afhankelijk van je gedrag. Het verschil is groot. Het is wel verstandig om goed te vergelijken. Vraag ook aan je familie en vrienden welke vorm zij hebben gekozen en waarom. Dan moet het wel goedkomen!