Met zijn allen onder één dak

In andere landen en culturen is het al de normaalste zaak van de wereld, maar ook hier zien we het de laatste tijd steeds vaker gebeuren. Hele families, die met elkaar in één huis wonen. Waarom is dit de laatste tijd zo populair aan het worden?

Normaal

In tal van culturen is het heel normaal om met de hele familie in hetzelfde huis te wonen. Veel huizen worden bewoond door meerdere generaties, van oma en opa tot de jongste kleinkinderen of misschien zelfs wel achterkleinkinderen.

De vorm van samenleven is in dit soort gevallen vaak cultureel bepaald. Net zoals wij het nog een beetje raar vinden, en er misschien niet over zouden nadenken om met de hele familie een huis te betrekken, is het voor deze families juist heel normaal, en zou het voor hen raar zijn om per gezin in een aparte woning te gaan wonen.

Ook in ons eigen land zien we nu steeds meer de verschuiving ontstaan richting woningen die geschikt zijn om met veel mensen in te wonen, maar helemaal ingeburgerd is het nog niet. Terwijl het toch voor iedereen veel voordelen kan hebben.

Makkelijk

Moet je er niet aan denken om met je ouders of schoonouders onder 1 dak te wonen, of lijkt het je ook wel makkelijk? Zeker als je kinderen hebt kan het ideaal zijn, mensen in de buurt die altijd een handje kunnen helpen of misschien zelfs op structurele basis op je kinderen kunnen passen.

In het Nederlandse model is het meestal niet zo dat de verschillende gezinnen of familieleden die samenwonen ook echt continue in dezelfde ruimtes verblijven. Vaak is er sprake van een aanbouw of los deel van het huis, waar bijvoorbeeld opa en oma intrekken. Niet zelden hebben deze delen van het huis zelfs een eigen ingang, want we houden over het algemeen erg van onze eigen onafhankelijkheid en privacy.

Er is nog een reden waarom het in huis halen van je (schoon)ouders fijn kan zijn. Mensen worden steeds ouder, en willen steeds langer zelfstandiger wonen. Daarnaast wordt er qua zorg steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers, familieleden die de dagelijkse zorg verlenen. Door bij elkaar te wonen wordt dit praktisch een stuk makkelijker te realiseren. Niet zelden worden woonruimtes voor ouderen wat aangepast, zeker als zij ziek zijn, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een tillift kopen. Door een tillift en tilbanden te gebruiken wordt de mantelzorger minder zwaar belast. Zo wordt het verlenen van mantelzorg gemakkelijker, en voor iedereen prettiger.