Je eigen zaak beginnen is makkelijker dan je denkt

Lijkt het jou geweldig om ondernemer te zijn, maar vind je het ook wel veel werk? Ben je bang dat je concept misschien niet aan zal slaan, of heb je te weinig kennis in huis om een zaak te starten in een bepaald gebied? Er zijn genoeg mogelijkheden om toch voor jezelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld in de vorm van een franchise.

Wat is je droom?

Sommige kinderen weten het al: als ik later groot ben dat wil ik mijn eigen bloemenwinkel. Of restaurant. Supermarkt, warenhuis, kledingwinkel, noem maar op. Bij genoeg kinderen verdwijnt die wens in de loop der jaren naar de achtergrond, zij gaan uiteindelijk iets heel anders doen. Sommigen houden er altijd aan vast, en beginnen zodra zij van school af zijn direct hun eigen business. En bij anderen blijft het altijd kriebelen. Ze gaan na hun opleiding ergens in loondienst, maar houden het altijd in hun achterhoofd: die eigen zaak, moet ik die misschien toch niet eens starten?

Wat houdt je tegen?

De reden dat veel mensen het spannend vinden om de stap te wagen en een eigen winkel of restaurant te openen, bijvoorbeeld, is de onzekerheid die ondernemen met zich meebrengt. Je moet maar afwachten of je zaak een succes wordt en of je ervan kan leven, tenslotte. Daarnaast is bij veel mensen wel de droom, maar niet per se de kennis aanwezig om een zaak uit de grond te stampen. Het lijkt hen heerlijk om hun eigen tent te runnen, maar hoe begin je zoiets?

Voor anderen is het hebben van een eigen zaak wel een grote droom, maar dat geldt niet bij al het werk dat erbij komt kijken. Dag in dag uit klanten binnen proberen te lokken en blij maken met het product dat ze uitkiezen? Dat is wat veel mensen aantrekt. Maar zaken als inkoop, marketingplannen, huisstijl etc? Dat heeft een stuk minder hun interesse, of ze weten er te weinig van om het te durven.
Voor dit soort mensen is ondernemen als franchisenemer ideaal. Een franchise beginnen is ondernemen, maar dan wel met een helpende hand. Je stapt in een bestaande formule, en hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Afhankelijk van welke franchise je kiest, wordt er veel centraal geregeld en hoef je je als je dat niet wilt niet te verdiepen in zaken als huisstijl en inkoop. Er wordt regelmatig een franchisenemer gezocht, zowel voor nieuwe filialen als zaken die al een tijdje draaien. Laat de droom om ooit te gaan ondernemen je niet los, is dit je kans!