Kleurkeuze die voor extra ruimte zorgt? Zo doe je dat!

In visueel opzicht ruimte creëren in je woonkamer of ruimte creëren in je interieur is niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. De woonkamer ruimtelijker maken, zo lazen we op een interieurblog, kun je met een paar handige trucjes snel bereiken. Wij deden online inspiratie op en vonden een praktische methode, die je helpt bij het creëren van ruimte in je interieur. Namelijk het gebruiken van je kleurkeuze. Doe er je voordeel mee!

Het effect van kleuren op ruimtelijke ervaring

Op een interieurblog kun je lezen dat de kleurkeuze een enorme impact heeft op de ruimtelijke ervaring. Een slimme kleurkeuze geeft een woonkamer, keuken of eetkamer een persoonlijk en eigen karakter. Door slim te spelen met licht en donker kun je snel ruimte creëren in je woonkamer.

Naast dit soort effecten, kun je met subtiel kleurgebruik ook de gemoedstoestand van mensen in een ruimte, en zelfs de gevoelstemperatuur beïnvloeden. Maar hoe bereik je deze effecten precies? Wat moet je exact doen om dit soort effecten te bereiken. En dan specifiek via slim kleurgebruik de woonkamer ruimtelijker maken?

Een kamer ruimer laten ogen

Online inspiratie zoeken die je helpt bij het creëren van ruimte in je interieur, levert interessante tips op. Door heldere en lichte kleuren in de woonkamer te gebruiken, wordt het licht weerkaatst en wordt de woonkamer een stuk lichter. Fijn aan lichte kleuren is verder dat ze niet, zoals donkere kleuren, warmte vasthouden. Een kamer wordt qua gevoelstemperatuur dus ook frisser.

Maar er is meer. Bepaalde kleuren kunnen een kamer ook gevoelsmatig warmer maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor warme kleuren als rood, oranje, geel of roodbruin. Gevoelsmatig krijgen mensen het warmer als ze deze kleuren zien. Kamers die in zogenoemde koude kleuren zijn geverfd, zo tipt een interieurblog ons, voelen frisser en vrijer aan. Kleuren die je hiervoor kunt gebruiken zijn onder meer (licht)blauw, groen, paars of wit.

Let op de ligging van de kamer

Kies voor kamers en ruimtes die geografisch in het noorden en oosten liggen voor warmere kleuren. Deze situering zorgt ervoor dat er weinig zonlicht de kamer binnenkomt. Dit kun je oplossen door op deze plekken te kiezen voor warme kleuren, zoals rood, oranje, geel of roodbruin.

Wanneer de ruimte die je wilt schilderen op het zuiden of westen ligt, kun je beter voor koudere kleurvarianten kiezen, dus voor (licht)blauw, groen, paars of wit. Wit is in dit soort gevallen een prima keuze, omdat hier dan veel zonlicht op valt dat naar de donkere delen van de ruimte wordt weerkaatst.

Psychologische effecten van kleur

Houdt ten slotte bij je kleurkeuze rekening met de psychologische effecten die kleuren hebben. Kleuren als (licht)blauw en groen hebben een kalmerend en rustgevend effect. Dit komt omdat ze associaties oproepen met mooie blauwe luchten, een strakke zee of graslanden en weilanden.

Voor slaapkamers zijn deze kleuren dan ook perfect. In kantoorruimtes of hobbykamers zijn vrolijke, opwekkende kleuren als rood, turquoise en oranje een slimme keuze. Wil je een gevoel van warmte en romantiek oproepen? Kies dan voor roze, paars of een roodtint.