Nieuw huis bouwen? Stap over op duurzaam!

Wil je niet alleen de planeet een beetje helpen, maar ook voor jezelf de kosten beperkt houden? Dan is een duurzaam huis bouwen of laten bouwen een goede optie. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit!

Energiebesparing

Dit is de inkopper van dit artikel. Met een duurzaam huis is het gemakkelijk om minder gas, water en elektrisch te gebruiken. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Daarnaast zijn energiebesparende maatregelen vaak ook comfortabeler wonen. Het bekendste voorbeeld waarmee je zoiets kan bewerkstelligen zijn zonnepanelen. De overheid vergoed op het moment zelfs nog dit soort praktijken.

Milieuvriendelijke producten

Bij een duurzaam huis gaat het eigenlijk over meer dan alleen energie besparen. Zo is het mogelijk om producten uit te kiezen die het milieu minder belasten. Ook kan er voor producten of bouwdelen gekozen worden die langer meegaan en dus minder vaak vervangen hoeven te worden. Hierdoor is er een jaarlijkse vermindering in milieu uitstoot.

Een duurzaam huis wordt gebouwd met het Trias Principe. Hierbij zorg je ervoor dat je behoeften beperkt worden en je koop je alleen wat je nodig hebt. Ook is het bewust omgaan met zuinige bronnen erg belangrijk.

Alleen maar positief?

Nee, natuurlijk is een duurzaam huis niet alleen maar positief. Er zijn de bekende hoge kosten. Dit is vaak al een probleem bij een niet duurzaam huis bouwen. Laat staan dat je nog extra moet investeren in duurzaamheid. Wie gaat dat dan betalen? De terugverdientijd gaat jaren overheen, als het niet al niet tientallen jaren is. Je moet in ieder geval zeker weten dat je nog wel een tijdje in dat huis wilt wonen. Of voor altijd. Je zult maar zien dat je na het bouwen erg vervelende buren hebt. Daar gaat je investering.