Op welke leeftijd geef je je kind een telefoon?

Het is een vraag die ouders zichzelf pakweg 20 jaar geleden nooit gedacht hadden te hoeven stellen, maar tegenwoordig is het een ‘hot topic. Op welke leeftijd is een kind toe aan een mobiele telefoon?

Waarom?

De redenen waarom kinderen graag een telefoon willen lopen nogal uiteen met de beweegredenen van de meeste ouders. Kinderen willen vooral een mobiele telefoon om erbij te horen. Social media en WhatsApp zijn voor kinderen een belangrijke reden om een mobieltje te willen. Heb je er geen, dan lig je voor hun gevoel al snel buiten de groep. Een groepsapp waar de hele klas in zit, behalve zij, dat is pijnlijk en geeft hen het gevoel er niet echt bij te horen.

Ouders hebben vaak hele andere redenen om hun kind een mobieltje te geven. Bereikbaarheid, daar gaat het hen om. Veel ouders vinden het een prettig idee als zij hun kind ieder moment kunnen bereiken, zeker op momenten dat het kind niet is op de plek waar je hem of haar zou verwachten erg prettig, Maar zij vinden het ook fijn dat hun kind altijd contact met hen op kan nemen in geval van nood.

Nodig?

Is het echt nodig, zo’n mobieltje voor een kind? Vroeger redden wij ons toch ook prima zonder? Moet een kind echt altijd bereikbaar kunnen zijn, en met 1 druk op de knop zijn of haar ouders kunnen bellen? 

Het klopt dat wij het vroeger inderdaad prima zonder redden. De tijden zijn echter wel veranderd. Vroeger was de sociale controle groter, kenden kinderen vaak meer mensen in de buurt. Was er iets aan de hand, dan konden zij altijd bij een bekende aanbellen. Tegenwoordig is dit minder het geval, en zijn de beweegredenen van ouders best begrijpelijk.

Maar op welke leeftijd geef je je kind zijn eerste telefoon? Veel ouders wachten een beetje af wat er in de klas gebeurt. Heeft meer dan de helft van de kinderen een mobieltje, dan volgt de rest vaak ook snel; of het nu om kinderen van 6 of 12 gaat. In veel gevallen krijgen kinderen in eerste instantie een oude telefoon van hun ouders, om de kosten bij kwijtraken of beschadigen te beperken. Telefoonhoesjes zijn een leuke manier om deze telefoons iets persoonlijks te geven én snelle beschadiging te voorkomen.

De meeste kinderen krijgen in de hoogste klassen van de basisschool hun eerste smartphone. Ook hier geldt weer: doe er een smartphonehoesje omheen om hem heel te houden. Kijk ook zo nu en dan eens mee met je kind, en vraag wat hij met de smartphone doet. Er gaat met het bezit van een smartphone een wereld voor hen open, een beetje begeleiding is wenselijk.