De winter staat weer voor deur. Dat betekent dat de verwarming aan het werk moet om een aangename temperatuur in huis krijgen. Voor de meeste huishoudens schiet de energierekening in het najaar omhoog. Toch zijn er een aantal manieren om deze stijging te voorkomen of te beperken.
Vervang een oude verwarmingsketel
In het algemeen heb je geen omkijken naar de verwarmingsketel, totdat er ergens een storing optreedt. Hoe ouder een CV-ketel is, hoe groter de kans op verstoringen. Bij een serieus probleem is het tijd om een monteur in te schakelen, maar als dit vaker in het jaar voorkomt kan het tijd zijn de ketel te vervangen.
CV-ketels zijn door de jaren heen steeds efficiënter geworden. Zogenaamde VR- of verbeterd rendement ketels zijn niet meer verkrijgbaar, ze zijn vervangen door hoogrendementsketels. Door alle technieken halen de nieuwste modellen een rendement van meer dan 100%. Je bespaart dus flink op de energierekening wanneer je een oude ketel inruilt voor een nieuwe HR-ketel.
Kies voor een hybride optie
De ketel kan ook nog prima functioneren. In dat geval biedt een hybride optie mogelijkheden om het gasverbruik terug te dringen. Een hybride warmtepomp neemt de functie van een CV-ketel grotendeels over, maar haalt de warmte uit de lucht. De warmtepomp is compact en kan vaak naast het huidige verwarmingstoestel worden geplaatst. De CV springt alleen bij als de warmtevraag erg hoog is of als de buitentemperatuur erg laag is.
Een andere optie is de HRe-ketel, welke naast warmte ook elektriciteit produceert. Een deel van de energie wordt omgezet in elektriciteit, dat direct te gebruiken is. Dit concept moet nog verder ontwikkeld worden.
Kies voor gasloos wonen
Om de doelen van het huidige klimaatakkoord te halen, worden steeds meer huizen gasloos of energieneutraal gebouwd. De woningen zijn niet meer voorzien van een gasaansluiting en zijn voor hun energievoorziening afhankelijk van duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en een volledig elektrische warmtepomp of ketel.