Tips voor tuinverlichting in de wintermaanden

Wil je in de koude, donkere wintermaanden ook voorzien zijn van tuinverlichting? Meer licht is een fijn idee als de klok weer een uurtje achteruitgaat! Wij geven je daarom graag enkele tips voor tuinverlichting in de wintermaanden. Zodat je ook in het donker het tuinpad kunt onderscheiden en het sleutelgat makkelijk kunt vinden. Laat je verrassen door de verschillende opties en mogelijkheden voor tuinverlichting die van de dag beschikbaar zijn. 

Sfeer en plezier door tuinverlichting

Dat het buiten koud en donker is betekent niet dat je in tuin geen gezellige sfeer kunt creëren. Misschien heb je al verlichting aangebracht rond de paden in je tuin, maar er zijn nog veel meer opties om het gezellig te maken. Bijvoorbeeld door een net met (kerst)verlichting in een klimop tegen de muur te hangen of te gebruiken om bepaalde objecten juist nu beter uit te lichten. Denk bijvoorbeeld aan beeldengroepen, een mooie boom of je vijver. Dit zorgt misschien al voor een heel ander aanzicht van je tuin. Tuinverlichting is tegenwoordig in allerlei soorten, stijlen, groottes en vormen te verkrijgen. 

Een knus plekje door verlichting

Heb je een overkapping of veranda die je ook in de wintermaanden kunt gebruiken? Dan is dit de ideale plek om een gezellig hoekje van te maken. Met duurzame ledverlichting kun je zorgen voor heldere verlichting, door deze bijvoorbeeld aan de dakrand –of de goot te bevestigen. Maar je kunt natuurlijk ook allerlei sfeerverlichting in zachte, warme kleuren onder die overkapping aanbrengen. Zo maak je met enkele lichten een heleboel sfeer. 

Kies voor kleur

De tijd dat we gekleurde lampen alleen in de kerstboom zagen ligt inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig zijn er allerlei lichtsystemen en smart verlichting die je gemakkelijk in de gewenste kleur kunt kopen. Vaak is de bediening erg eenvoudig via een app op je telefoon of met een aparte afstandsbediening. Zo kun je dus een gezellige rode of oranje gloed in je tuin creëren zonder dat je hiervoor dure lampen hoeft aan te schaffen. 

Kijk uit met lampen op zonne-energie

Het lijkt een open deur, maar we raden af om lampen op zonne-energie te gebruiken in de winter. Of in ieder geval: dat de lamp er niet volledig van afhankelijk is. Doordat de zon minder lang én fel schijnt tijdens de wintermaanden, is de kans groot dat lampen met zonnecollectoren niet altijd even goed werken. Het rendement is meestal niet voldoende om de hele avond en of nacht te blijven schijnen. 

Tot slot: doseer je verlichting

Licht is natuurlijk fantastisch en is een echte sfeermaker in en buiten je huis. Wel raden we aan om de hoeveelheid licht goed te doseren. Een overdaad aan verschillende soorten lampen kan al snel als too much voelen. Overleg ook altijd even met je buren of zij het oké vinden dat er ‘s avonds bepaalde spots aanstaan. Je naaste omgeving zit misschien niet altijd op jouw verlichte tuin te wachten.