Ultieme keukeninrichting tips

Als je een keuken gaat inrichten dan is een praktische indeling van groot belang. Immers, van een keuken wordt veel gebruik gemaakt en dan wil je niet tegen onpraktische zaken oplopen. Een praktische inrichting van de keuken bestaat uit de volgende vijf zones:

Spoel- en afvalzone

Het belangrijkste onderdeel in de zone voor spoelen en afval is de spoelbak. Hier spoel je de etenswaren en de afwas. Ook sorteer je in deze zone het afval. Als je een grote keuken hebt met veel ruimte kan je in deze zone ook een wasrek voorzien. Zo kan je je was- en handdoeken netjes ophangen waardoor je aanrecht netjes blijft. Bij de inrichting van de keuken moet je ervoor zorgen dat de spoel- en afvalzone zich tussen de opbergzone en de kook- en bakzone bevindt. 

Werkzone

Het belangrijkste onderdeel van de werkzone is het werkblad. Hierop bereid je het eten voor door het bijvoorbeeld te hakken, snipperen, kneden en mengen. Het is verstandig om je keuken zo in te richten dat de kasten en lades bij het werkblad gebruikt worden om de keukenspullen op te bergen. Bij de inrichting van de keuken bevindt de voorbereidingszone zich tussen de spoel- en afvalzone en de kook- en bakzone.

Kook- en bakzone

Het belangrijkste onderdeel van de kook- en bakzone is de kookplaat. Zorg ervoor dat je potten, pannen en andere kook- en bakspullen direct bij de hand hebt. De oven hoort ook bij de kook- en bakzone, maar deze hoeft zich niet persé bij de kookplaat te bevinden. Een leuke tip om ruimte op je werkblad te besparen is het een aanschaffen van een frituurpan. Je kan er goed mee frituren en je hoeft die lelijke friteuse niet telkens schoon te maken, want de frituurpan kan gewoon mee in de vaatwasmachine. Als je een keuken gaat inrichten hoort de kook- en bakzone naast de voorbereidingszone.

Voorraadzone

Het belangrijkste onderdeel van de voorraadzone is de koelkast. De koelkast is belangrijk bij de inrichting van je keuken. Je zou het misschien niet zeggen, maar de koelkast wordt gemiddeld 35 keer per dag open en dicht gedaan. De andere onderdelen van deze zone zijn de hoge kasten en de voorraadlades. Bij het inrichten van de keuken zorg je ervoor dat de voorraadzone zich dicht bij de kookzone bevindt.

Opbergzone

In de opbergzone vind je de dingen die je niet dagelijks gebruikt. Bij de inrichting van je keuken hoef je deze zone dus geen centrale plaats te geven. Je moet ervan uit gaan dat de opbergzone de meeste ruimte in zal nemen bij het inrichten van de keuken.