Voordelen van eiken vloeren

Wanneer je een nieuwe vloer kiest mag je het belang van dit proces beslist niet onderschatten. Je moet er voor zorgen dat je de juiste vloer kiest, dit is zo belangrijk omdat dit ten eerste een vrij dure investering is, en ten tweede moet men vaak 10 jaar of meer met een vloer doen. Vloeren zijn een essentieel onderdeel van de woning, in ons onderbewustzijn leggen we een aantal meters af over onze vloeren.

Je hebt zo veel mogelijkheden, zo veel soorten. Laminaat, tapijt, hout, PVC, soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dit artikel gaan we de voordelen van de eiken vloer behandelen. Dit is een materiaal dat nog steeds erg populair is om te gebruiken als vloer, en wij gaan uitleggen waarom.

Een kind kan de was doen
Ten eerste is het aanleggen van een eiken vloer totaal niet lastig. Vele vloeren van eiken kun je dan ook gewoon zonder problemen aanleggen terwijl je geen enkele ervaring hebt met vloeren. Alleen als je 100% garantie wilt dat het goed gebeurt en dat het er zeker weten strak uit ziet, dan is het wellicht wel verstandiger om een professional in te schakelen.

Bijpassend bij vrijwel alles
Eiken heeft het voordeel dat het bijpassend is in combinatie met heel veel verschillende soorten interieur. Het past bijvoorbeeld heel goed in interieursoorten met een ”klassieke look”, maar ook in huizen met een industrieel of minimalistisch thema. Eiken is een materiaal dat bekend staat als een echte klassieker, maar tegelijkertijd is het ook eigentijds. Dit is nog een reden waarom eiken zo veelzijdig is als vloertype.

Voor het krijgen van speciale details kunnen de planken worden behandeld. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een donkere of een lichte tint, en ook wordt het hout verder afgewerkt met methodes als oliën, roken, logen of bijvoorbeeld beitsen.

Lekker warm aan de voeten!
Een ander bijkomend voordeel van eiken is dat dit materiaal veel warmte opneemt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tegels nemen planken van hout wel warmte op en zij geven dit af wanneer je er over heen loopt. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is wel de dikte van de vloer, deze kan enkele millimeters tot een centimeter dik zijn.

Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is dat wanneer je een massief eiken vloer aanlegt, je geen vloerverwarming kunt aanleggen. Dit zal er namelijk voor zorgen dat de vloer uitzet waardoor de vloer op den duur krom trekt.

Gemak in onderhoud
En het laatste punt is het gemakt in onderhoud. Het onderhoud is simpelweg gewoon te doen met een dweil of zelfs met een doekje. Hiermee kun je de vloer zonder enig probleem schoonmaken indien deze vuil is geworden. Zelfs hardnekkig vuil is erg makkelijk te verwijderen.
Een massief eiken vloer kan heel er goed tegen een stootje, het is namelijk heel sterk materiaal dat meestal naar wens in de was gezet kan worden of kan worden gelakt. Wanneer je er voor kiest de vloer te laten behandelen met boenwas dan dien je dit ook tot een jaarlijkse procedure te maken, doe dit dus ieder jaar minstens één keer om er ook echt voor te zorgen dat de vloer ook gewoon mooi en strak blijft.

Net werd al kort benoemd dat men vaak op zijn minst 10 jaar met een vloer moet doen, een eiken vloer gaat vaak tot wel tientallen jaren mee! Dus op dat gebied van garantie zit je met eiken sowieso goed.