Waarom waterontharder?

Je kent het vast ook wel. De was komt harder uit je wasmachine en de handdoeken voelen aan als schuurpapier. Je huid voelt droog aan nadat je een douche genomen hebt en ook je haar voelt slap en droog aan. Je merkt dat de vaat minder goed schoon wordt en je blijft maar boenen op de voegen in de badkamer vanwege de enorme kalkaanslag. In dat geval is het verstandig een beroep te doen op een waterontharder. Dit apparaat zorgt zoals de naam al doet vermoeden voor zachter water. En dat bespaart je behalve beschadigd haar ook nog eens het nodige geld.

Water komt hard binnen en verlaat de ontharder in veel zachtere vorm

Het is heel simpel. De waterontharder krijgt een plek in de waterleiding en in eerste instantie zal het harde water de ontharder binnenstromen. Daar echter doen kleine korreltjes hars echter hun uitstekende werk. Zij onttrekken kalk aan water en daardoor stroomt er zachter water verder. Dat merk je meteen. Aan de vaat, je haar en je huid.

Het uitstekende werk van de harskorreltjes

De waterontharder drijft dus sterk op de kwaliteiten van de harskorreltjes. Voordeel is dat je na het aanbrengen van een waterontharder zelf niets meer hoeft te doen. Althans, je dient wel te zorgen dat het zoutgehalte op niveau blijft voor een correcte werking. Dat is namelijk noodzakelijk, omdat de kleine korreltjes na verloop van tijd verzadigd raken. Dan doen ze hun werk ook meteen veel minder goed. Geheel automatisch gaat de waterontharder dan in degeneratie. De korrels worden dan gespoeld. Vervolgens zijn de korrels weer prima in staat om voor veel zachter water te zorgen.

Apparaten lijden onder de aanwezigheid van kalk, levensduur sterk naar beneden

De grote hoeveelheid kalk in het water maakt het voor elektrische apparaten die werken met water een stuk lastiger om goed te functioneren. De kalkaanslag zal het apparaat aantasten en de levensduur gaat zo snel naar beneden. Bovendien is meer energie nodig om het werk te kunnen doen en dat heeft een hogere energierekening als gevolg. Door de ontkalker heb je ook veel minder zeep nodig bijvoorbeeld. Bovendien is zacht water beter voor je huis en je haar en dat maakt douchen ook een plezierige aangelegenheid, helemaal als jij je afdroogt met een heerlijk zachte handdoek.

Laat het plaatsen van een waterontharder aan een specialist over

Hoewel het wel mogelijk is de ontharder zelf te plaatsen, verdient het aanbeveling dit aan de specialist over te laten. Het is namelijk nog best een complex werk, waarbij bijvoorbeeld de leiding verlegd moet worden. Kijk hierbij dan ook niet naar alleen de aanschafprijs. Hoe dan ook, als je weer lekker wilt kunnen douchen en je af wilt drogen met een zachte handdoek, dan kies je voor een waterontharder. Het is een gemakkelijk apparaat dat van jou niets meer vraagt dan het toevoegen van zout. Je apparaten gaan weer langer mee en je gebruikt minder zeep. Ook de energierekening gaat omlaag. Voldoende redenen dus om voor een ontharder te kiezen.

Door te kiezen voor een waterontharder help je bovendien om de schadelijke uitstoot van CO2 tegen te gaan.