Met een beetje technisch inzicht kom je nog eens ergens. Als je hiermee gezegend bent, wordt het in elkaar zetten van een schutting of tuinhuis met een blokhutprofiel een makkie!
Je bent altijd zeker van je zaak als je kunt vertrouwen op je eigen talent wanneer er iets aan je directe omgeving veranderd moet worden. Bijvoorbeeld de bouw van een tuinhuis, stal, schuur of schutting. Deze stel je gemakkelijk samen met behulp van rabatdelen voor een prachtig en stevig blokhutprofiel.
Wat is een blokhutprofiel?
Geloof ons maar als we zeggen dat je dit veel vaker hebt gezien dan je denkt. Als je houten wanden kent die als dakpannen boven elkaar uit lijken te steken en voorzien zijn van een gleuf aan de onderzijde en een uitstekend deel – messing – aan de bovenkant, dan spreek je van een blokhutprofiel. Hiermee is het heel gemakkelijk om de planken op elkaar te stapelen.
Waar gebruik je het voor?
Waarvoor niet, zouden we zo zeggen? Uiteraard voor blokhutten want het zit in de naam. Maar ook vogelhuisjes, tuinhuizen, en tuinkasten zet je met deze procedure gemakkelijk in elkaar. Sommige mensen maken er complete buitenverblijven mee!
Allereerst zaag je de planken op maat en bouw je het ‘skelet’ van je constructie op. Hierna bouw je met de rabatdelen in zwart, antraciet, grijs, wit of welke kleur je voorkeur ook maar wegdraagt het geheel op. De basis hiervoor vind je in je eigen bouwtekeningen of een reeds bestaand ontwerp. Waarom zou je immers een beproefde methode in twijfel trekken?
Wat kan ik hiervoor het beste gebruiken?
Het liefste geïmpregneerd hardhout; dit is een zeer duurzame houtsoort. Deze keuze zorgt ervoor dat je je om wisselende weersomstandigheden geen zorgen hoeft te maken. Zeker niet als je de planken om de zoveel tijd een degelijke onderhoudsbeurt geeft. Daaronder worden behalve een reiniging ook verven of lakken bedoeld. Beginnen de kleuren wat flets te worden? Dan wordt het hoog tijd voor een dergelijke behandeling.
Hoe zet ik het in elkaar?
Door te stapelen. Zet de gleufbalken verticaal in de grond. Hier passen de rabatdelen perfect tussen. Uiteraard wordt de hoogte van de gleufbalken bepaald door de hoogte van het totale aantal rabatdelen zodra die zijn opgestapeld.
Heel veel succes!