Misschien heb je het wel eens meegemaakt: een lekkage in de kelder. Dit is helaas een veel voorkomend probleem, dat gelukkig wel op te lossen en zelfs tegen te gaan is. Bij een kelderlekkage is er vaak sprake van een ondergronds ruimte die is blootgesteld aan grondwater. Dit is in de meeste gevallen zo, maar door een aantal oorzaken kan er een vochtprobleem ontstaan in de kelder. Zo kan een extra hoge grondwaterstand zorgen voor lekkages in de kelder, en dit is vaak in combinatie met zwakke punten in de constructie, veel regenval, slecht materiaal en poreuze kelderwanden.
Soorten kelderlekkages en de gevolgen
Een kelderlekkage kan op verschillende plekken voorkomen. Er zijn wand lekkages, vloer lekkages, kim lekkages (die zich vooral bevinden bij de aansluiting tussen wand en vloer), en doorvoer lekkages in de riolering of waterleiding. Deze lekkages kunnen voor een aantal vervelende gevolgen zorgen. Zo kan er na een tijdje schimmel ontstaan, wat ergens begint maar zich verspreid naar andere delen van de kelder, maar wat ook een vervelende geur met zich kan meebrengen. Ook is deze schimmel slecht voor je gezondheid. En er is niet alleen zichtbare schade: door het warmteverlies is er een merkbare verhoging van de energiekosten, en dat wil je natuurlijk voorkomen!
Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer je een lekkage in de kelder hebt, moet er een specialist aan te pas komen om dit voor je op te lossen. Wanneer je er later achter komt, komen hier ook nog de hoge energiekosten bij. Daarom kun je in het geval van je kelder beter voorkomen dan genezen. Je kunt verschillende dingen doen om een kelderlekkage tegen te gaan. Ten eerste kun je je kelder waterdicht laten maken. Hierdoor is de kans klein dat je te maken krijg met een kelderlekkage. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je kelder beter te isoleren en te ventileren. Met een goed ventilatiesysteem is de kans op een vochtprobleem een stuk minder groot.
Maak gebruik van een specialist
In Nederland regent het regelmatig, en daarom is een kelderlekkage een veelvoorkomend probleem. Dit is vooral bij oude huizen het geval, omdat de constructie vaak minder sterk is en er gebruik is gemaakt van minder goed materiaal. Ben jij in het bezit van een oud huis? Dan kun je overwegen om een specialist te laten langskomen. Zij geven je vrijblijvend advies over het voorkomen van eventuele toekomstige vochtproblemen.