Welk type haard past bij mijn woning?

Ga je binnenkort verhuizen? Of zit je middenin een verbouwing? Je hebt de mogelijkheid om je woning geheel naar jouw stijl in te richten. Wil je graag een haard of kachel in je nieuwe woning? Het kiezen van een haard is zo makkelijk nog niet. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende varianten en types. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we drie handige tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het maken van een keuze. 

Het vermogen van de haard

Voordat je op zoek gaat naar de perfecte haard moet je nadenken over het vermogen. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen onbewust voor een te hoog vermogen kiezen. Ze moeten hierdoor altijd kort of op een lage stand stoken, anders wordt de kamer te warm. Je kunt op een simpele manier het ideale vermogen voor jouw kamer berekenen. Kijk als eerst naar het aantal kubieke meters van jouw kamer. Vervolgens kun je op internet vinden wat het benodigde vermogen is om de specifieke kamer warm te krijgen. 

Gesloten of open?

Als je het perfecte vermogen voor de kamer hebt berekend, moet je een keuze maken uit een gesloten of open haard. We horen je denken: wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee haarden? Bij een open haard wordt er zuurstof uit de kamer waar de haard staat gehaald. Het is hierbij erg belangrijk dat je een goed geventileerde woning hebt. 

Heb jij een laag-energiewoning of een goed geïsoleerd huis? Dan kun je misschien beter voor een gesloten haard kiezen. De zuurstof wordt dan van buitenaf gehaald. Het is belangrijk dat je geschikte kachelpijpen aanschaft. Deze zorgen ervoor dat de lucht goed weg komt.

Waar koop ik een haard?

Ben je eruit? Weet je wat voor haard of kachel je wilt gaan aanschaffen? Dan begint het leukste deel: het shoppen. Er zijn verschillende winkels die houtkachels of sfeerkachels aanbieden. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de stijl van je interieur. Je wilt natuurlijk wel dat de haard bij de rest van het huis past. Ga voor een moderne variant of kies juist voor een stoere klassieke houtkachel. Naast volledige kachels kun je ook vaak kachelmaterialen kopen. Zo kun je een oude haard in no-time omtoveren tot een nieuw exemplaar.